Οι επιχειρήσεις σήμερα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν με υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες, να μοιράζονται περιεχόμενο, να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και να κατανοούν τους πελάτες τους καλύτερα μέσα από το τρόπο που αλληλοεπιδρούν στα social media. Ωστόσο πολλές φορές οι διαχειριστές των σελίδων κάνουν κάποια βασικά λάθη. Συγκέντρωσα τα 6 συχνότερα λάθη ώστε να τα εντοπίζουμε ευκολότερα και να τα αποφεύγουμε.
1. Το να μην απαντάμε στα fans post και comments.
Είναι σημαντικό να απαντάμε στα fan post και comments καθώς οι χρήστες δεν θέλουν να είναι παθητικοί δέκτες των μηνυμάτων αλλά θέλουν να έχουν έναν ανοιχτό διάλογο. Να μιλάνε και να ξέρουν ότι τους ακούμε. Μέσα από την αλληλεπίδραση χτίζουμε γέφυρες σχέσεων ανάμεσα στο brand και στους followers. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρέπει να απαντάμε στα παράπονα και να δίνουμε στους χρήστες τις πληροφορίες που ζητάνε. Τα αρνητικά σχόλια δεν είναι απαραίτητα να καταλήξουν σε μια καταστροφή, μπορούν να είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε στους πελάτες και σε όποιον άλλον τυχαίνει να παρακολουθεί ότι θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα αν ένας χρήστης σχολιάσει κάτω από κάποιο post μας «Δοκίμασα τα προϊόντα σας και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος», εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε στο σχόλιο του χρήστη πατώντας like και να απαντήσουμε «Χαιρόμαστε που μείνατε ευχαριστημένος» ώστε να δείξουμε στον χρήστη ότι διαβάσαμε το σχόλιο του και δεν μας πέρασε απαρατήρητο.
2. Τα posts να είναι υπερβολικά promotional .
Τα social media αρχικά σχεδιάστηκαν με σκοπό οι άνθρωποι από όλο το κόσμο να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και όχι για επιχειρήσεις που θέλουν να διαφημιστούν όπως χρησιμοποιήθηκαν αργότερα. Είναι καλό λοιπόν να διατηρήσουμε αυτόν τον χαρακτήρα των social media χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες για να συμμετέχουμε ενεργά σε συζητήσεις, να δημιουργούμε σχέσεις με νέους και παλιούς πελάτες, να κοινοποιούμε φωτογραφίες, βίντεο ή ακόμα και για να τους ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Αν ανεβάζουμε συνέχεια promotional post είναι πολύ πιθανό οι followers να κουραστούν και να θεωρήσουν ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να τους «πούμε» με αποτέλεσμα να μας κάνουν unfollow.
3. Να χρησιμοποιούμε απλά και μόνο το κουμπί του boost.
Προτού ενισχύσουμε μια ανάρτηση είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι αξίζει να τη τονίσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε boost όλες τις αναρτήσεις μας. Είναι συμφέρον να τονίζουμε τις αναρτήσεις που έχουν μια σαφή παρότρυνση για δράση, εστιάζουν στο target group μας, έχουν μικρό κείμενο, μια εικόνα που προκαλεί συναισθήματα και θα τραβήξει το βλέμμα του κοινού μας. Τέλος πρέπει να προωθούμε μόνο περιεχόμενο που λειτουργεί καλά και αυτό θα το μάθουμε από το ROI.
4. Να προωθήσουμε τα post χωρίς να μετράμε το ROI. (Return On Investments).
Το ROI είναι η μέτρηση της απόδοσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης το κλειδί για τη δημιουργία και τη βελτίωση της στρατηγικής κοινωνικής προώθησης. Μας δείχνει τι λειτουργεί και τι όχι, επιτρέποντας μας να αλλάξουμε πόρους και τακτικές ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο αποτελεσματικό. Αν δεν μετράμε το ROI είναι πολύ πιθανό η στρατηγική μας να μην λειτουργεί με συνέπεια να αποτύχει. Με βάση το ROI κάνουμε αναρτήσεις, όπου το ROI είναι υψηλό και ενδιαφέρει το κοινό μας π.χ. Αν Apivita κάνει post σχετικά με τη ζωή των μελισσών και το ROΙ είναι χαμηλό τότε θα πρέπει να αλλάξει τακτική.
5. Να μην στοχεύσουμε το σωστό κοινό.
Το να γνωρίζουμε το target group που στοχεύουμε μας βοηθά να γνωρίζουμε ποια social media χρησιμοποιούν πιο πολύ. Έτσι θα αποφασίσουμε αν χρειαζόμαστε σελίδα στο Facebook ή κανάλι στο you tube ή λογαριασμό στο Pinterest ή στο Twitter ή σελίδα στο Instagram ή εταιρική σελίδα στο LinkedIn ή σε κάποια από όλα συνδυαστικά. Αυτό θα μας βοηθήσει και στα post που θα κάνουμε καθώς αντιλαμβανόμαστε τι ενδιαφέρει το target group μας και σε τι θα ανταποκρινόταν. Επίσης προσαρμόζουμε το ύφος στα διάφορα είδη κοινού σε καθένα από τα social media που χρησιμοποιούμε π.χ. Facebook: ανάλαφρο, φιλικό. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε το φύλο, την ηλικία , το εισόδημα, το μαθησιακό επίπεδο, τη γεωγραφική τοποθεσία και τα ενδιαφέροντα του target group μας. Για παράδειγμα οι βρεφικές κρέμες της Γιώτης στοχεύουν σε μαμά άρα γυναίκα, ηλικίας 30 με 45, με μαθησιακό επίπεδο δευτεροβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση, εισόδημα χαμηλό προς μεσαίο και τις ενδιαφέρουν πολύ πληροφορίες που σχετίζονται με τα μωρά τους και τις ίδιες. Αρά ο social media manager θα πρέπει να κάνει focus σε αυτές τις πληροφορίες .
6. Να μην έχουμε budget για τις διαφημίσεις.
Οι πληρωμένες διαφημίσεις είναι πολύ χρήσιμες για μία επιχείρηση καθώς μας βοηθούν να στοχεύσουμε με ακρίβεια το target group μας μέσα από κάποιες ρυθμίσεις π.χ. Αν το brand που εκπροσωπούμε είναι η Nike θα επιλέξουμε η διαφήμιση μας να προβάλλεται πιο πολύ σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Έτσι εντοπίζοντας και περιορίζοντας έξυπνα το κοινό μας περιορίζουμε και το budget μας. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε budget για πληρωμένες διαφημίσεις αφού κάθε φορά που πληρώνουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα στα social media ενισχύεται η συνολική προβολή μας .
0 comments on “Τα 6 συχνότερα λάθη στα social media μιας επιχείρησης”