Journalism

Ρεπορτάζ και έρευνα για τον καφέ

Είναι σε όλους γνωστό οτι διανύουμε περίοδο κρίσης που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία σε όλες τις πτυχές της. Η χώρα μας μαστίζεται απο μια οικονομική και πολιτική ασάφεια και πάλεται να ορθοποδήσει. Εντούτοις κάποιοι τομείς της οικονομίας έχουν ‘’χτυπηθεί’’ σε λιγότερο βαθμό απο ο,τι κάποιοι άλλοι.

Ο κλάδος της εστίασης και του καφέ αποτελεί έναν απο αυτούς. Με τη μεγάλη ζήτηση του καφέ τα τελευταία χρόνια , ο καφές παίρνει άλλη διάσταση καθώς αυξάνεται η προτίμησή του. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αυξήσει και τις προτιμήσεις για franchise καθως όλο και περισσότεροι καινούριοι επιχειρηματίες κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά του καφέ ή θέλουν να πετύχουν μια καλή πρόταση franchise.

Τί σημαίνει ο καφές για τον πελάτη; Για τον φοιτητή , για τον μαθητή , για τον εργαζόμενο , για τον πολυάσχολο , για τον συνταξιούχο; Πολλά όπως το ξεκίνημα της ημέρας, ένα διάλειμμα , μια στιγμή χαλάρωσης καθώς και πολυτέλειας. Αποτελεί απόλαυση. Ο καφές έχει τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους, παρέες , να εντείνει συζητήσεις , συνδιαλλέξεις και να φέρνει την επικοινωνία σε άλλα επίπεδα. Απο πολύ παλιά στα καφενεία, ο καφές αποτελούσε την πιο όμορφη συνήθεια των ηλικιωμένων και των ανθρώπων του χωριού. Έδιωχναν λίγο τα βάσανα και τις έγνοιες τους και ξαναζωντάνευαν μνήμες, συζητήσεις, φιλίες και παλιές αγάπες. Βλέπουμε λοιπόν πως η σημασία του καφέ είναι μεγάλη , σε όλες τις ηλικίες και συντελεί στην επικοινωνία των ανθρώπων

Λόγοι όπως η σταθερή ζήτηση του καφέ , η αλλαγή στην ποιότητα, η ανάγκη για ανανέωση φέρνει νέες προοπτικές στην αγορά του καφέ και ολοένα αυξάνονται οι επίδοξοι franchisees. Σύμφωνα με στοιχεια της ICAP , καφές κάλυψε το 45,5% της συνολικής κατανάλωσης το 2014 και το 2015 (ICAP, 2014-2015). Παρουσιάζουν αύξηση οι αλυσίδες καφέ τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα παρουσιάζεται αύξηση κατά 62%. Το 2015 αυξήθηκαν σε 727 franchise.

H Ελλάδα είναι η 15η χώρα σε κατα κεφαλήν κατανάλωση καφέ με περίπου 5,5 κιλά το χρόνο ( fΟι εταιρείες προσεγγίζουν συνεχώς το franchise λόγω του συνεχόμενου ενδιαφέροντος και της αύξησης του καφέ και στοχεύουν στην υποστήριξη και στην συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού.

Είναι έκδηλη η εμφάνιση ανταγωνιστικής ατμόσφαιρας μεταξύ των επιχειρήσεων και η σωστή υιοθέτηση ενός επιτυχημένου θεσμού franchise πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πανάκεια στη συνεχόμενη και αυξανομένη ανταγωνιστικότητα.

Αναγνωρίζουμε ήδη κάποια εμπορικά σήματα προηγούμενης δεκαετίας που εισέβαλαν στην αγορά και κέρδισαν μια θέση στην αγορά του καφέ . Τώρα είναι η στιγμή που διακρίνεται ένα κενό το οποίο δημιουργεί νέες προοπτικές στην αγορά του καφέ στη χώρα μας ! Ο θεσμός του franchise διασφαλίζει την επιχείρηση , της δίνει γόητρο και την θέτει πιο σταθερά στο χώρο της καφεστίασης.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια εναλλαγή που έρχεται να καλλιεργήσει την ιδέα του καφέ. Ένα νέο κίνημα το τρίτο κίνημα καφέ και η άνθιση του specialty coffee.

Ποιά είναι τα κινήματα του καφέ; Το πρώτο κίνημα του καφέ εμφανίστηκε απο το 1800 όταν οι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν την τεράστια επιτυχία που θα είχε η αγορά του καφέ και μεγάλες αλυσίδες έκαναν την εμφάνισή τους όπως Folgers , Maxwell House. Οι πελάτες στη συνέχεια ήθελαν να μάθουν απο πού προέρχεται ο καφές και η αγορά του καφέ άρχισε να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται . Μεγάλες αλυσίδες όπως η Starbucks που ανήκει στον όμιλο Μαρινόπουλο , τα Flocafe , τα Haagen-Dazs που ανήκουν στον όμιλο Νίκα, Coffeeright που ανήκουν στον όμιλο Γρηγόρης Μικρογεύματα.Το τρίτο είδος καφέ έρχεται να πιστοποιήσει την ποιότητα και την ειδική προετοιμασία και παρασκευή του. Το κίνημα ξεκίνησε απο το 2002 και αυτό που κάνει το κίνημα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός οτι αναφέρονται στον καφέ όχι ως ένα αγαθό αλλά ως ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας , ως μια πολυτέλεια, ανώτερη και απο το ίδιο το κρασί. Στο εξωτερικό μπορούμε να πούμε οτι αρχίζουν και προχωρούν στο τέταρτο κίνημα του καφέ. Η μέθοδος syphon αποτελεί την κινητήρια μέθοδο παραγωγής καφέ που πρεσβεύει το τρίτο κίνημα. Οι πελάτες στο τρίτο κίνημα καφέ , δεν απολαμβάνει απλά τον καφέ του αλλά μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές ποικιλίες και μεθόδους παραγωγής (washed , έχουν στεγνώσει στον ήλιο) και διαφορετικό φιλτραρισμα και dips. Όλες οι λεπτομέρειες εντείνουν την προσπάθεια ανάδειξης του καφέ και την απελευθέρωση όλων των γευστικών δυνατοτήτων του καφέ.

Η Ελλάδα προχωρεί με σημαντικά βήματα εδραιώνοντας το τρίτο κίνημα καφέ .

Πρωταγωνιστές του είναι τρία απο τα πιο καινούρια coffee spots το Coffee Island, το Coffee Lab και το Coffee Berry. Οπως αναφέρει και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου , κος Μιχάλης Καμβύσης «Στο πολύ δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, ένεκα και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την αγορά, ο κλάδος της καφεστίασης αποτελεί φωτεινό φάρο στην αναζήτηση επιχειρηματικής δράσης μεγάλου αριθμού επενδυτών. Η Coffee Island, τα τελευταία χρόνια, έχει αποτελέσει την κορωνίδα της ασφαλούς πυξίδας της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο της καφεστίασης, όντας η πλέον αναπτυσσόμενη εταιρεία στο χώρο αυτό, γεγονός που επισφραγίστηκε με τη βράβευσή της για δύο συνεχόμενες χρονιές (2012, 2013), ως η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα franchise (Fast Growth Franchisor 2012, 2013)».

Εν κατακλείδι , ο καφές έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινοτητας του ανθρώπου. Η αγορά του καφέ ολοένα αυξάνεται και διαμορφώνεται στα νέα είδη τάσεων του καφέ. Οι επιχειρήσεις και οι επίδοξοι επιχειρηματίες νιώθουν να οιστρηλατούνται στην επίδοξη αλλαγή του νέου κύματος της καφεστίασης και επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν στην καινούρια αυτή οικογένεια!


Ανταγωνιστικό περιβάλλον


Όμιλος Vivartia: Ο Όμιλος Vivartia έχει λανσάρει το επιτυχημένο πρόγραμμα Free Entry. Μέσω του προγράμματος αυτού, προσκαλεί δυναμικούς επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, να συνεργαστούν με τις 4 κορυφαίες αλυσίδες εστίασης (Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria).
Coffee Island: Η πολιτική της Coffee Island σχετικά με το σύστημα δικαιόχρησης αποσκοπεί στην ευρωστία των επιχειρήσεων των δικαιοδόχων της, στην ανάπτυξη και διασφάλιση ενός επιτυχημένου δικτύου των συνεργατών της και η εκπαίδευσή τους στον τομέα του καφέ, πάντα μέσα στο πλαίσιο της στόχευσης της βέλτιστης εξυπηρέτησης του δικτύου των καταναλωτών της.

Starbucks: Δεν υπάρχει σύστημα franchise.

Mikel: Η πολιτική της εταιρείας αποσκοπεί στην ποιότητα, στη διασφάλιση και στην εκπαίδευση.

Focaccino: Η πολιτική του Focaccino υιοθετεί τεχνικές εξειδίκευσης που βοηθά τους franchisees να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματκά την υποστήριη του franchise, την ποιότητα και την εκπαίδευση του προσωπικού.

ΒΕΝΕΤΗΣ: Η εταιρεία Βενέτης αποτελεί εταιρεία με λειτουργία 20 χρόνων τώρα και επιτυχία. Τα διαφορετικά concepts που υιοθετεί αποτελούν κριτήρια επιτυχίας.

Γρηγόρης Μικρογεύματα: Η πολιτική της εταιρείας έγκειται στο επιτυχημένο δίκτυο franchise , στην ποικιλία των προιόντων και στη διασφάλιση της επιτυχίας.

Επικοινωνιολόγος. BSc Eπικοινωνία και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ), MSc Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα (ΕΚΠΑ), MA in Strategic Communications and PR from DEREE. -Life In Media Courses Instructor Έχει εργαστεί σε διαδικτυακά περιοδικά, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε εταιρείες ως υπεύθυνη PR και social media manager και σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς ως υπεύθυνη επικοινωνίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι απο τις πρώτες fashion bloggers στην Ελλάδα απο το 2009 με το blog της Life In Style να έχει γίνει case study στο Amsterdam Fashion Institute. To 2012 ίδρυσε το διαδικτυακό περιοδικό Spoiled, το οποίο αποτέλεσε καινοτομία στο χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, ήταν απο τις πρώτες Start ups στο δημοσιογραφικό χώρο. Έγινε case study στο ΟΠΑ και να φτάσει τα 60000 views per day οργανικά σύμφωνα με το Google Analytics. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις δημόσιες σχέσεις, στο στρατηγικό πλάνο, στο branding, influencer marketing, blogging και νέα μέσα, διαδικτυακή δημοσιογραφία, κοινωνικά δίκτυα.

0 comments on “Ρεπορτάζ και έρευνα για τον καφέ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: